Uz to što briga o njima čini izvrstan hobi, biljke mogu poboljšati kvalitetu našeg života

Sobne biljke, uz to što daju karakter i dašak prirode prostoru, doslovno su i dašak svježeg zraka. Naime, vaša omiljena sobna biljka vaš dom čini ne samo ljepšim, već i dosta zdravijim prostorom.

Erin Marino, voditeljica uredništva i stručnjakinja za biljke portala o vegetaciji, The Sill, objasnila je koje sobne biljke mogu poboljšati kvalitetu zraka u zatvorenom prostoru.

Oslobađaju kisik

Kroz fotosintezu, biljke absorbiraju ugljikov dioksid i oslobađaju kisik. Kroz transpiraciju, biljke povećavaju vlažnost zraka“, objasnila je.

Također, napomenula je kako neke sobne biljke uklanjaju hlapljive organske spojeve iz zraka u zatvorenom prostoru.

Sobne biljke nisu konačni odgovor na bolju kvalitetu zraka, ali apsolutno mogu biti dio rješenja“, rekao je Marino.

Palma sreće

Palme sreće bile su popularne sobne biljke još u viktorijanskom dobu. Lako ih je održavati, a odgovaraju i kućnim ljubimcima.

Zamija

Izvrsna opcija za slabo osvjetljenje je izdržljiva biljka Zamija, za koju je Marino navela kako može izdržati tjednima bez vode. Međutim, upozorila je da slabo svjetlo ne znači da ne treba biti uopće svjetla. I dalje treba biti u blizini prozora ili nekog izvora svjetla.

Jezik svekrve

Ako tražite kućnu biljku koja je tolerantna na slabo svjetlo, Marino preporučuje da uzmete biljku kontroverznog naziva – jezik svekrve. Ova biljka ima sposobnost pročišćavanja zraka i također je otporna na sušu, tako da je uglavnom možete zanemariti i gledati kako napreduje.

Nefrolepis

Nefrolepis može izdržati sušnije uvjete od većine paprati, što je čini izvrsnom za početak ako ste prije imali nedoumice oko kupovine. Prikladna je za kućne ljubimce i jako lijepo izgleda.

Orhideja

Orhideja je elegantan cvijet koji nikada neće izaći iz mode. Osim toga, dobre su za nas, za naše kućne ljubimce i za kvalitetu zraka.

Cik-cak kaktus ili riblja kost

Slatki cik-cak kaktus pogodan je za kućne ljubimce koji daje neočekivane teksture vašoj biljnoj kolekciji. A ako budete imali sreće može i procvjetati.