Infracrveni laseri, nevidljivi okom, imaju kraće valne duljine od radiovalova, pa mogu prenijeti više podataka odjednom.

NASA je započela misiju demonstracije Laser Communications Relaya, koji bi mogao revolucionirati način na koji agencija komunicira s budućim misijama diljem Sunčevog sustava, piše CNN.

Riječ je o prvom laserskom komunikacijskom sustavu koji će slati i primati podatke iz svemira na dvije optičke zemaljske stanice u Table Mountainu, Kalifornija, i Haleakalā na Havajima. Ove stanice imaju teleskope koji mogu primiti svjetlo od lasera i prevesti ga u digitalne podatke.

Za razliku od radioantena koje NASA upotrebljava od 1958., laserski komunikacijski prijemnici mogu biti i do 44 puta manji. Budući da satelit može i slati i primati podatke, riječ je o dvosmjernom sustavu.

Laserski prijemnici slat će podatke na Zemlju iz orbite sinkronizirane sa Zemljinom rotacijom, na 35.406 kilometara iznad Zemljine površine, i to brzinom od 1.2 gigabita u sekundi, što je usporedno sa ‘skidanjem’ filma za manje od minutu.

To bi, tvrde, trebalo od 10 do 100 puta poboljšati sadašnju brzinu prijenosa podataka. Infracrveni laseri, koji su nevidljivi našim očima, imaju kraće valne duljine od radiovalova, pa mogu prenijeti više podataka odjednom.

Laseri bi mogli utjecati na višu razlučivost videa i fotografija iz svemira, navodi agencija.

Jedino što bi moglo ometati zemaljske laserske prijemnike dok putuju kroz atmosferu jesu atmosferski poremećaji, poput oblaka i turbulencije. Stoga je NASA za misiju odabrala lokacije na velikim visinama koje obično imaju jasne vremenske uvjete.

Očekuje se će novi vid komuniciranja proći dvije godine testiranja prije nego što počne podržavati svemirske misije, uključujući optički terminal koji će u budućnosti biti instaliran na Međunarodnoj svemirskoj postaji.