Je li tehnologija ipak otišla malo predaleko?

Japanski profesor razvio je prototip TV ekrana koji možete polizati i koji može imitirati okuse hrane, što je još jedan korak ka stvaranju multisenzornog iskustva gledanja.

Uređaj nazvan Taste the TV (TTTV) koristi vrtuljak od 10 kanistera okusa, koji u kombinaciji stvaraju okus određene hrane. Uzorak okusa se zatim kotrlja na higijenskoj foliji preko ravnog TV ekrana kako bi gledatelj mogao probati okus.

U eri Covida-19 ova vrsta tehnologije može poboljšati način na koji se ljudi povezuju i komuniciraju s vanjskim svijetom, rekao je Homei Miyashita, profesor na Sveučilištu Meiji u Tokiju.

Cilj je omogućiti ljudima da dožive iskustvo nečega poput jela u restoranu na drugom kraju svijeta, čak i dok ostaju kod kuće“, rekao je.

Vilica koja unapređuje okus hrane?

Miyashita radi s timom od oko 30 učenika koji je proizveo razne uređaje za okus, uključujući vilicu koja čini okus hrane bogatijim. Rekao je da je napravio prototip TTTV-a tokom prošle godine i da bi izrada komercijalne verzije koštala oko 700 eura.

Potencijalne primjene uključuju učenje na daljinu za somelijere i kuhare, te degustacijske igre i kvizove, rekao je.

Miyashita je također u pregovorima s kompanijama vezano za korištenje tehnologije spreja za uređaje koji mogu primijeniti okus pizze ili čokolade na krišku tostiranog kruha.

Yuki Hou, studentica na Sveučištu Meiji, demonstrirala je TTTV za novinare, govoreći ekranu da želi probati slatku čokoladu. Nakon nekoliko pokušaja automatizirani glas je ponovio naredbu i mlaznice okusa su raspršile uzorak na plastičnu ploču.

Ovo je kao mliječna čokolada. Slatko je kao preljev od čokolade“, kazala je Hou.