Solugen koristi kukuruzni sirup za proizvodnju kemikalija, bez emisija i ispuštanja otpadnih voda.

Tvrtka Solugen, koja je nedavno izgradila elektranu na mjestu eksplozije petrokemijske tvornice, radi na tehnologiji koja omogućava proizvodnju kemikalija bez emisije CO2 i ispuštanja otpadnih voda, ali i bez opasnih uvjeta koji obično prate kemijsku proizvodnju, piše Fast Company.

Za proizvodnju kemikalija u tvornici koja radi na energiju vjetra koriste se kukuruznim sirupom, a sam je proces jeftiniji od uobičajenog.

Kako kažu, fermentacijom se mogu proizvesti iste kemikalije iz biljaka umjesto iz fosilnih goriva. No, proces može biti neučinkovit kada se upotrebljavaju žive stanice za pretvaranje šećera u kemikaliju jer će se polovica šećera pretvoriti u CO2.

Stoga je Solugenov pristup osmišljen da eliminira taj otpad – kukuruzni sirup ide u reaktor ispunjen konstruiranim enzimima, stvarajući međuproizvod koji ide u drugi spremnik s metalnim katalizatorima, koji ubrzavaju cijelu reakciju i čine je učinkovitijom. Gotovo sva korištena sirovina u konačnici se pretvara u završni proizvod.

Za sada su se specijalizirali za postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda, ali tvrtka je započela i s proizvodnjom molekule koja se upotrebljava kako bi beton bio tvrđi, što znači da bi se smanjila uporaba cementa.

Tvrtku su 2016. nakon slučajnog razgovora na pokeru u Dallasu pokrenuli Sean Hunt, znanstvenik koji je proučavao metalne katalizatore koji se koriste za proizvodnju kemikalija, te Gaurab Chakrabarti, koji je otkrio enzim koji može pretvoriti šećer u vodikov peroksid dok je proučavao stanice raka kao student medicine. Željeli su proizvesti kemikaliju na nov način, kombiniranjem oba pristupa.

Na temelju detaljne analize postojećih proizvoda, tvrtka procjenjuje da bi teoretski mogla proizvesti 90 posto kemikalija koje se sada proizvode fosilnim gorivima.

U tom bi se slučaju morali dizajnirati enzimi za svaku kemikaliju, što je izazovan i dug proces.