Iako su epidemiloške mjere utjecale na brojnost vjernika i način obilježavanja Dana Općine, sv. Martin je u Lećevici prošao dostojanstveno uz procesiju.

Dan Općine Lećevica ove su godine djelatnici iste proslavili u novim prostorijama koje je svećenik dan prije blagoslovio. Zadovoljstvo preseljenjem u novi, ljepši i prostraniji prostor nisu skrivali ni načelnik Općine Ante Baran, a ni djelatnice kojih je ove godine više zahvaljujući i prostorima, ali i brojnim EU projektima.

Dan Općine i blagdan sv. Martina svi zaposlenici svake godine započnu prisustvovanjem sv. misi i procesijom. Ove godine blagdan sv. Martina biskupa pao je na radni dan i uz veliki broj oboljelih od Covida, te je procesija bila manja, ali dostojanstvena. Uz propovjed svećenika iz susjednog Potravlja vjernici su otišli proslaviti Martinje uz poruku da je ipak najvažnije činiti dobro svom bližnjem. A, dobro kreće od sitnica.

Ipak, Općina Lećevica nije se zadovoljila sitnicama kada se pobroje svi projekti koji su tijeku. A, u jednom takvom, obnovljenom društvenom domu u Radošiću davno je isplanirano obilježavanje Dana Općine, koje je epidemiološka situacija odgodila za neka bolja vremena. Obnovljena kamena zgrada ne mora više čekati bolja vremena, već samo namještaj i finese koje će je učiniti još privlačnijom.

Trenutno, možda najpopularniji EU projekt među stanovnicima Lećevice, koji se provodi u Općini je onaj Zaželi ili točnije “Svi za Lećevicu, Zaželi – program zapošljavanja žena- faza II. Naime, upravo to je projekt koji je najbliže dotaknuo živote onih najpotrebitijih brige, starih i nemoćnih, ali i riješio egzistenciju 15 teže zapošljivih žena. Svaka od ovih žena, osposobljenih za gerontodomaćice, brine o 6 korisnika kojima, osim onih praktičnih stvari poput pospremanja, kuhanja ili kupovanja namirnica, pruža ono njima najvažnije – ćakulu uz kavicu ili čaj.

Zadatak načelnika Općine je i oživljavanje mjesta uz kulturne sadržaje, a kako bi se zadržalo stanovništvo na ognjištima njihovih pradjedova, posebice onih mlađih. Upravo u tom smislu osmišljen je i projekt „ITU- Brownfield na području Urbane aglomeracije Split- Multifunkcionalni centar fra Ante Konstantina Matasa“

Vrijednost obnove i revitalizacije zapuštene građevine u Lećevici koja će se provedbom projekta staviti u funkciju multifunkcionalnog centra društvene i javne namjene je 4.680.437,73 kuna, a ono najbolje je što su sredstva povučena iz EU fondova.

Osim projektne ideje izgleda novog trga, najbolje u cijeloj priči je što je upravo ovom projektu dodijeljen maksimalan iznos potpore moguć po pojedinom projektu, odnosno 528.633 kuna, a stanovnici Lećevice uživati će prostoru koji će se koristiti za različite sportske, kulturne, obrazovne i ostale aktivnosti već za 12 mjeseci.

Cilj projekta je revitalizacija kulturne baštine osiguravanjem dodatnih sadržaja za lokalno stanovništvo i atrakcije u turizmu kroz gradnju, uređenje i opremanje otvorenih ljetnih pozornica na više lokacija u 7 različitih gradova i općina. U sklopu projekta uređeni su i stari bunari Pišteti u selu Radošić što će zasigurno utjecati na smjer kojim ovaj kraj polako kreće, turističke vode.

Početkom godine, u ožujku, potpisan je i projekt „Svi za Lećevicu“ čiji je cilj aktivno uključivanje i poboljšanje zapošljivosti te razvoj inovativnih socijalnih usluga za ranjive skupine na području urbane aglomeracije Split, što će rezultirati povećanjem kvalitete života minimalno 35 osoba starijih od 54 godine, 15 osoba mlađih od 25 godina, 5 sudionika s invaliditetom te 10 nezaposlenih osoba. 

Projekt vrijednosti 2.473.050 kuna trajati će do ožujka 2023. godine do kada će se odvijati zanimljive aktivnosti poput likovnih, klesarskih radionica, šivanja, decoupaga, društvenih igara, izrade suhozida, kuhanja, heklanja, kukičanja i mnogih drugih, a dio njih održati će se u obnovljenim prostorima u Radošiću.

Jedan od značajnijih EU projekata koje provodi Općina Lećevica je Razvoj usluga i kapaciteta Razvojne agencije općine Lećevica – LASTA. Razvojna agencija općine Lećevica-Lasta će se provedbom navedenih aktivnosti, profilirati kao poduzetnička potporna institucija usmjerena na razvoj turizma i poljoprivrede, koja će uz širok spektar savjetodavnih usluga namijenjenih MSP-ima svih djelatnosti istovremeno razviti specifične programe i usluge usmjerene na poticanje primjene pametnih i inovativnih rješenja u sub-urbanim i ruralnim područjima, međusobno povezivanje poljoprivrede i turizma te razvoj mikro poduzetništva. 

Naime, Razvojna agencija Općine Lećevica osnovana je kao ustanova u vlasništvu Općine Lećevica s ciljem pomoći u identifikaciji, pripremi i provođenju projekata za Općinu Lećevica, te za poduzetnike i obiteljska poljoprivredna gospodarstva u svrhu jačanja lokalnog razvoja. “Lastavica” je i najviše zaslužna za nove prostore u kojima odnedavno djeluje Općina.

I iako na kraju, ali ne manje važan EU projekt Općine Lećevica je “Zajedno za nas” koji ima za cilj pružanje podrške procesu deinstitucionalizacije i podizanje svijesti javnosti o istome. Kroz projekt će biti će zaposlena 3 gerontodomaćina i njegovatelj kako bi se brinuli o 13 starijih osoba ili osoba s invaliditetom. Projekt “Zajedno za nas” čeka još samo potpis i kreće u realizaciju na zadovoljstvo korisnika, ali i onih koje kroz njega čeka posao.

Općina Lećevica tako je ove godine, iako bez proslave uz zdravicu i goste, proslavila uz brojne projekte koji će zasigurno utjecati na živote stanovnika ovog kraja.