Predsjednik Joe Biden izjavio je kako će SAD braniti Tajvan u slučaju kineskog napada. No, glasnogovornik Bijele kuće rekao je da njegove primjedbe ne označavaju promjenu politike.

Američki predsjednik nedavnom je izjavom pokazao mogućnost odstupanja od dugotrajne politike, javlja BBC.

Da, imamo obvezu to učiniti“, rekao je kada su ga u gradskoj vijećnici pitali hoće li SAD braniti Tajvan.

Biden je dodao kako nije zabrinut zbog namjernog sukoba s Kinom te rekao da nema potrebe „brinuti hoće li oni biti moćniji“ jer „Kina, Rusija i ostatak svijeta znaju da smo najmoćnija vojska u povijesti svijeta“.

Ono o čemu morate brinuti jest hoće li se [Kina] uključiti u aktivnosti koje bi ih dovele u poziciju u kojoj mogu napraviti ozbiljnu pogrešku“, rekao je.

Kad ga je CNN-ov Anderson Cooper drugi puta upitao hoće li SAD stati u obranu Tajvana u slučaju napada Kine, Biden je ponovno odgovorio potvrdno.

No, glasnogovornik Bijele kuće kasnije je nekim američkim medijima rekao kako njegove primjedbe ne označavaju promjenu politike.

Inače, SAD već dugo prakticira ”stratešku nejasnoću” kada je u pitanju obrana Tajvana, što bi značilo da je njihov stav namjerno dvosmislen.

SAD nema službene diplomatske veze s Tajvanom, ali mu prodaju oružje u sklopu Zakona o odnosima s Tajvanom, koji kaže da SAD moraju pomoći otoku u obrani.

Rast napetosti

Podsjetimo, napetosti između Tajvana i Kine rastu posljednjih tjedana nakon što je Peking poslao desetke ratnih zrakoplova u zonu protuzračne obrane Tajvana.

Kina vidi Tajvan kao odcijepljenu pokrajinu, dok Tajvan tvrdi da je suverena država.