Dok je do prije par godina turistima bilo važno vidjeti kako izgleda apartman koji će rezervirati za godišnji odmor, danas radije unajmljuju kuće i vile čiji okoliš je uredila ruka stručne osobe.

Razvoj turizma posljednjih godina, a posebice u vrijeme pandemije potaknuo je iznamljivače da pažnju usmjere i na uređenje okoliša. Vlasnici apartmana, kuća i vila za iznajmljivanje shvatili su da je lijepo uređen okoliš jako bitan u privlačenju gostiju, ali i u njihovom ugodnijem boravku. Selfi koje vole turisti raditi ispred kuće u kojoj provode godišnji odmor, sve češće je u zelenilu ili šarenilu cvijeća u kojem u pozadini ostaje i moderno uređen bazen. Lijepo uređena živica koja ih štiti od pogleda i osigurava privatnost sve je omiljenija među turistima, koji na godišnji odmor više ne idu kako bi se samo kupali u najljepšem moru.

Upravo stoga, sve češće turisti unajmljuju kuće za odmor u ruralnim područjima, uživajući pri tome u autohtonim stablima, cvijeću, miru i tišini.

Uređen okoliš diže vrijednost kuće, posebice kada je u pitanju turizam

Kako se jedno vrijeme išlo na što više soba, što više apartmana stradala je zelena površina ili drugim riječima okoliš je ostao zanemaren. Zapravo je dobiven kontraefekt. U vrijeme korone puno više su tražene vile i kuće za odmor, posebice one s uređenim okolišem. Mir i intima, danas su posebno na cijeni, a zelena i cvjetna oaza odmor su za dušu i tijelo. Upravo stoga, okoliš je posebno bitan, a biti će s vremenom još važniji,” ispričao nam je Dražen Šistov, zadužen upravo za osmišljavanje i projektiranje okoliša u splitskom poduzeću “Vaš vrt”.

“Opće je poznato da je u šumi ljeti 3 do 5 stupnjeva hladnije, a zimi toplije. Upravo stoga, travnjak je ono s čim treba započeti priču o uređenju okoliša. Zelenilo ublažava ekstreme, dok vizualni efekt daje cvijeće kada je pravilno osmišljeno i projektirano. Osim što je oku lijepo za vidjeti, to je jedna nova vrijednost kuće,” objasnio je Šistov.

Najveći problem je održavanje lijepo uređenog okoliša

Da bi okoliš bio zaista lijep najbolje je unajmiti profesionalca, no u “Vašem vrtu” kažu kako se vlasnici kuća često u uređenje upuštaju sami, iako kod njih uz kupovinu potrebnog biljnog materijala, hortikulture i materijala za navodnjavanje potraže i savjet. Za uređenje svojih vrtova vlasnici danas ne štede, no ono na što često nisu spremni su problemi koji nastaju u održavanju.

Naime, prema riječima Dražena Šistova uređenjem okoliša posao tek počinje jer biljke treba redovito održavati, orezivati, prihranjivati. Upravo u tom dijelu ne traži se pomoć stručnjaka onoliko koliko bi trebalo. Tako primjerice vlasnici ne shvaćaju koliko je važno orezivanje živice, jer se ona orezivanjem pomlađuje.

Ljudi žele nešto jednostavno za održavanje i to traže kada dođemo na teren,” priča Dražen i dodaje:”Traže nešto što ne treba puno vode, puno njege, da to fino izgleda, a da ne treba puno brige. No, okoliš traži brigu, ali i stostruko vraća uloženo kroz vizualni efekt, smanjenje buke…”

Kako do uređenog okoliša?

Formiranje travnjaka je jedna od najmanjih investicija u hortikulturi, no lijepo uređen travnjak traži održavanje, a ne samo košnju. “Travnjak u Dalmaciji bez navodnjavanja ne dolazi uopće u obzir. Kada klijentima sugeriram travnjak, obavezno preporučujem i sustav za navodnjavanje. U tom trenutku to je malo veća investicija, ali dugoročno gledano on je stvarno neophodan i jako bitan,” objašnjava Dražen Šistov napominjući kako je osim košnje travnjaka bitno i redovito ga prihranjivati i jednom do dva puta prozračivati, čime se uklanja mahovina i nepotrebni korov. Na taj način travnjak se osvježava. A u “Vašem vrtu” svojim klijentima edukaciju o održavanju daju besplatno. Uz redovito održavanje, pomlađivanje i nadosijavanje lijepo uređen travnjak biti će ukras okućnice. A najbolje vrijeme za nadosijevanje je u jesen i proljeće.

U Dalmaciji je, osim lijepo uređenog travnjaka, poželjno imati stablašicu koja stvara hlad, odnosno polusjenu. A, najpoželjnija stablašica je maslina koja će stvarajući polusjenu zaštiti i travnjak da ne izgori na suncu. Poziciju i broj stabala najbolje osmisle ipak stručnjaci.

Inače, u odabiru stablašica najbolje se orjentirati na naše autohtone vrste poput murtile, bora, čempresa i pinije koje su puno otpornije na nametnike,” savjetuje Dražen.

Kada je u pitanju cvijeće, u Dalmaciji je najbolje bazirati se na autohtone trajnice, na lavandu, ružmarin, smilje uz detalje dalmatinskog kamena. Efekt je poseban, a pri uređenju uvijek treba voditi računa da je manje više.

A, osim uređenja okućnica privatnih kuća i vila, stručne ruke iz poduzeća “Vaš vrt” potpisuju i uređenje nekih najljepših hotelskih, gradskih, ali i okoliša poznatih turističkih mjesta.