Nekada davno, poslije Drugog svjetskog rata cilj je bio privući stanovništvo u gradove i “ugasiti” sela. Povijest je majka učiteljica i pokazala je da bez sela nema jake države.

U zaleđu Kaštelanskog polja, sa sjeverne strane Malačke u naseljima Općine Lećevica prema zadnjem popisu ovdje je živjelo oko 700 stanovnika, no iako su nekada stari više cijenili zemlju iza brda, te je prvorođeni sin dobivao u nasljedstvo upravo nju, s vremenom se više počela cijeniti zemlja uz more. No, kako kažu starosjedioci, “nisu naši stari bili ludi”, znali su da uz more ima vlage i po živjeli po onoj “fali more drž’ se kraja.” Ipak, došao je turizam, a život u gradu puno je lakši od onog na selu i sve više stanovnika ruralnih područja, pa tako i Općine Lećevica “spustilo” se u gradove, najviše u Kaštela.

I kralj Petar Krešimir IV posjedovao zemlju u Radošiću

No Lećevica, Radošić, Kladnjice i Divojevići i novim naraštajima ostali su nekako u srcu, te su shvatili koliko je važno ognjište na kojima su njihovi didovi živjeli. A povijest kaže kako ovaj kraj pun kamena i škrte zemlje, ali i plodnog Radošićkog polja, nije bio zanimljiv samo onima koji su se rodili na toj zemlji. Naime, Kralj Petar Krešimir IV. u Radošiću je imao zemlje, a držao je i vojni logor, što bi mogao potvrditi i toponim Kraljevci, dio Radošića na padinama sjevernog dijela Malačke gdje su do danas sačuvani suhozidovi i stari panjevi vinove loze.

U četrnaestom stoljeću Radošić je bio u posjedu trogirske plemićke obitelji Cega, no sinjski knez Nelipić “bacio je oko” na ovaj kraj i Trogiranima čak nekoliko puta otimao Radošić. Padom Klisa pod Turke 1537. godine selo je potpuno opustošeno i gotovo da u njemu nije bilo stanovnika. No, nakon Kandijskog rata Venecija ga ponovno naseljava većinom katoličkim stanovništvom iz Bosne, a djelomično i pravoslavnim, tako da danas u Općini Lećevica ima četiri pravoslavna zaseoka, i to Škaro, Strižak, Galić i Kozlica.

Uz pravoslavne, tu su, naravno, i Katolički zaseoci: Rajčić, Kevo, Bejo, Laštro, Barać, Stipica, Bralić, Barišić, Milić, Radić, Gagić, Veljača, Škopljanac, Kužić, Lončar, Lunić, Đirlić, Ninčević, Pandža, Tendžera, Zoraja i Vlastelica. Kao što je primjetno, zasaoci su dobivali imena po prezimenima stanovnika koji su u njima živjeli, odnosno dio njih živi i danas.

Lice današnjice

Povijest je dio koji treba pamtiti, prenositi generacijama, ali i na njoj učiti. A stanovnici Općine Lećevica naučili su. Danas Općina Lećevica mijenja svoje lice, a u tom cilju idu i projekti koje u Općini odrađuju već godinama. Naime, ulaskom u Europsku uniju došla je i mogućnost povlačenja sredstava iz EU fondova, u čemu su se ovoj Općini izviještili. Smjer je krenuo u razvoju turizma, no škrtu zemlju i Radošićko polje nisu zaboravili te su akcent stavili i na otvaranje OPG-ova.

A koliko je proizvodnja hrane važna Hrvatska je spoznala upravo tijekom pandemije, koja je pogodila i ovaj krševiti kraj. No, projekti nisu stali, a uz provođenje onih za koje su već dobili sredstva, osmislili su, sjeli i napisali i nove čije rezultate tek očekuju.

Upravo takav pristup pomalo dovodi i one koji su davno otišli. Neki od njih obnavljaju svoju didovinu, neki su postigli i međunarodne uspjehe, no u svom kraju izgradili su svoje malo carstvo u kojem provode po nekoliko najljepših mjeseci godišnje.

Kraj poželjan za lovni turizam, prepoznali su u Italiji, Njemačkoj i nekim drugim zemljama, te se turizam ovdje, za sada pojedinačno, događa tijekom cijele godine. Upravo ono o čemu sanjaju sve turističke države. No, mir, tišina, pijetao koji se čuje u zoru, lavež psa iz udaljenog susjedovog dvorišta, hladnije noći i topli ljetni dani u kojima se može osvježiti u bazenima ispred kuća ili skoknuti do najbliže plaže, dobitna su kombinacija koju su u Općini Lećevica prepoznali i intenzivno rade na projektima koji će omogućiti svim zainteresiranima da na ovaj način žive svoj san.

Projekt LASTA

Jedan je od takvih projekata, projekt koji se već “čuje” kroz udarce lopate, zvukove mješalica i smijeh radnika koji rade na završnim radovima adaptacije i opremanja prostorija prema projektu nazvanom “LASTA”. Projekt je to financiran iz EU fondova, a projektom se ulaže u razvoj usluga i kapaciteta Razvojne agencije Općine Lećevica. Drugim riječima, osim što će djelatnici Općine Lećevica konačno useliti u dio novih prostorija i dobiti više prostora, ono što je još važnije je da će dio prostora koristiti se za edukaciju i podršku poljoprivrednoj djelatnosti i mikro poduzetništvu. U velikoj dvorani koja će uskoro biti moderno opremljena vlasnici OPG-ova dobivati će savjete koji će im pomoći u razvoju ekološke proizvodnje, ali i dobiti podršku u samozapošljavanju.

A, edukacija koja je posebno važna doći će kroz edukativni program “Održiva i klimatski otporna poljoprivreda”. Naime, prirodni resursi područja Općine Lećevice predstavljaju potencijal za razvoj poljoprivredne djelatnosti, no nerazvijena poljoprivredno-poduzetnička infrastruktura i nepostojanje potpornih programa za razvoj iste otežava suvremeno bavljenje poljoprivredom i ostvarivanje pozitivnih financijskih rezultata. Upravo stoga, cilj je primjena novih znanja i tehnologija u poljoprivredi, kao što su ekološka proizvodnja, obnova i uzgoj autohtonih sorti, korištenje suvremenih tehnologija navodnjavanja, primjena novih modela marketinga, brendiranje agro-bio proizvoda, ali i identifikacija ciljnih skupina kupaca i plasman na tržište.

Kroz projekt će se zaposliti dvoje djelatnika i angažirati ravnateljicu Agencije koja je od početka nastajanja projekta u statusu volontera. A novi djelatnici biti će tu i da pruže pomoć u pripremi projekata gospodarskim subjektima, ali i pripremi novih projekta ispred Općine Lećevica.

Jedan takav je uređenje Multifunkcionalnog centra fra Ante Konstantina Matasa.

Puno je projekata za nabrojati, koje je uigrani tim Općine na čelu s načelnikom, proveo kroz proteklih par godina, a među njima je rekonstrukcija javne rasvjete, modernizacija iste, radovi na rekonstrukciji zgrade bivše Dalme, sanacija nerazvrstanih cesta na području Lećevica-Radošić, ali i asfaltiranje cesta, uređenje dječjeg i školskog igrališta u Lećevici…

…izgradnja moderne mrtvačnice u Radošiću…

Projekata je puno, a puno je i planova. A, sve to utjecati će sutra na odluku obitelji da se vrate na svoje ognjište i iskoriste blizinu grada, mora, ali i sve ono što ovaj krševiti kraj uz pomalo divlju ljepotu pruža.