Iako ove godine proljeće nikako da dođe vrijeme je za uređenje balkona i vrtova ili drugim riječima za sadnju cvijeća, koja traje do 15. lipnja.

U šarenilu cvijeća izbor su nam ljetnice i trajnice. Ljetnice se, za razliku od trajnica, sade od 01. travnja do polovice lipnja, cvjetaju cijelo ljeto i u 90 posto slučajeva traju samo jedno ljeto. Upravo stoga nikada nisu skupe, što znači da ih si svatko može priuštiti i uveseliti se. Uz ove ljetnice, postoje i one koje traju dugo, kao primjerice osteo koji traje po 10 godina i gazanija čiji vijek trajanja bude do 4 godine. Iako traju duže u rasadniku Vaš vrt u Splitu možete ih nabaviti po istoj cijeni kao i ljetnice koje traju jedno ljeto. Kombinacija ljetnica koje traju duže odlična je jer na taj način imate cvijeće od prije uz ljetnice koje ćete nadokupiti.

Ljetnice se tako dijele na meke i tvrde. Pogađate, meke su one koje zimu prežive samo ako je izuzetno blaga.

Ljetnice uglavnom vole sunce, a tek manji broj voli sjenu. Tako su za sjenovite vrtove ili balkone pogodne sve vrste vodenica, potočnice, surfinije… a iste spadaju u vrstu mekih ljetnica koje cvjetaju isključivo u sjeni, dok bi na suncu izgorile. U sjeni sjajno uspjeva i hortenzija koja spada u trajnice.

Ono na što posebnu pažnju polažu u rasadniku Vaš vrt, priča nam Luca Plazonić, je da im kupci pokažu kakav vrt ili balkon imaju, a zbog čega kupci obično nacrtaju iste. Uz kombinaciju biljaka koje cvjetaju, kaže Luca ponudimo i biljke koje popunjavaju prostor, a čime se dobiva na bogatstvu i ljepoti. Uz oblik vrta ili balkona, važan podatak za odabir cvijeća je veličina prostora, kao i informacija koliko ima sunca i u koje doba dana sunce obasjava prostor na kojem će posaditi cvijeće.

S ružom nikada nećete pogriješiti. Ruže su kraljice,” tvrdi Luca Plazonić i napominje kako je jedino mjesto koje ruža ne podnosi mrak. Upravo stoga, ruža je dobra i za balkone, s tim da joj se prilagodi veličina posude.

Na balkonima na južnoj strani najbolje uspijevaju petunije, sulfinije te puzajući osteospermum koji izrazito cvjeta na direktnom suncu, a postoje dvije vrste – puzajući i grmoliki. Južnu stranu vole i puzajući đirani (muškatli), a s puzavicama bez cvijeta popunjavaju se praznine. Jedna od takvih je silver.

Ukoliko imate u vrtu ili na balkonu baš jako sunce, u Vašem vrtu će vam preporučiti osteo, silver, ljetnu begoniju, đirane(muškatle), petuniju. Đirane rijetko tko ne voli, a vrsta je više – kraljevski, zonale ili puzajući. Kombiniranjem jednih i drugih popunjava se tegla iznutra, a osim što je ljepše oku održava se i vlaga. Drugim riječima, grmasti điran štititi će zemlju od isušivanja. Njihov rast, kao i svake biljke, ovisi o pravilnom zalijevanju i hranjenju. Tako je ljetno cvijeće, posebice đirane, u vrijeme cvjetanja potrebno barem tjedno jedanput prehraniti tekućom ili hranom u granulama koja se topi u vodi.

Da bi biljka izdržala sve te cvjetove, ona mora dobiti hranu,” kaže Luca te dodaje: “Ako ne dobije hranu prestati će cvjetati, početi će se sušiti ili žutjeti.

Ono što je posebno važno je zalijevanje. A tu ljeti nema zalijevanja hladnom vodom jer tada biljka doživi šok. Stoga je bolje iz slavine uzeti mlaku vodu već onu hladnu. A kada smo već kod zalijevanja, u istu teglu važno je posaditi cvijeće koje ima istu potrebu za vodom.

Čestu pogrešku rade i oni koji svoje biljke zalijevaju vodom koja istječe iz klima uređaja. Naime, kako objašnjava Luca Plazonić voda iz slavine puna je minerala, a svakoj biljci trebaju minerali. “Najidealnija je uvijek kišnica, no voda iz slavine je odlična za cvijeće,” zaključuje Luca.

Cvijet koji je sve rjeđi u vrtovima, a treba najmanje brige je oleander. Osim što je prekrasan sa cvjetovima raznih boja, lako ga se održava, traje godinama i daje dojam mediterana. Jedini njegov nedostatak su mušice koje se znaju skupiti na cvijeće, a kojih se lako riješiti Biokilom ili Pitroidom, a koji vjerovali ili ne, nisu štetni za cvijeće.

Na kraju je ostalo pitanje “ruke za cvijeće” kako često objašnjavamo predivno uređene vrtove pune cvijeća ili balkone s kojih se razlijevaju boje procvjetanih slapova punih cvjetova, na što Luca kaže kako se tu ne radi o znanju ili “ruci za cvijeće” već:

Trebate to htjeti. Samo htjeti. Jer, ako nećete, onda ćete zaboraviti na cvijeće. Samo htjeti i onda ćete tako steći i ljubav i ruku i sve.”