Najidealnije vrijeme za sadnju voćki upravo je veljača, kako bi se biljka imala vremena adaptirati na novo stanište, te kako bi se zaustavio zimski proces u kojem biljka miruje.

Iako je poznata i zimska sadnja voćki, u rasadniku “Vaš vrt” preferiraju ovu proljetnu, za koju je vrijeme idealno upravo sada. Naime, sadnjom u proljeće biljka se prije probudi i ranije počme davati plodove.

U rasadniku “Vaš vrt” susreli smo se s jednogodišnjim biljkama, od nektarina, trešanja, bresaka, šljiva, krušaka, jabuka…. Iako sve nalikuju na hrpu šiblja nabrekolog od pupova koji jedva čekaju procvjetati, zapravo se radi o sadnicama koje čekaju svoje pravo mjesto, gdje će u travnju procvjetati i prolistati.

A, iako se čini dugo za čekati, rod će pustiti tek petu godinu. Naime, iako će biljka svaku godinu procvjetati stručnjaci u rasadniku “Vaš vrt” savjetuju skidanje pupova, kako bi biljka dovoljno ojačala i bila otporna na bolesti i razne štetnike. Upravo stoga, plod će petu godinu biti veći i ukusniji.

Do tada, biljku treba prihranjivati u proljeće i ljeto, redovito joj skidati pupove i kontrolirati ima li nametnika. A za nametnike, posebice uši koje napadaju voćke, idealno je proljeće. Zato je potrebno pomno pregledati lišće kada biljka prolista, kako bi se primjetile eventalne promjene i na vrijeme reagiralo.

Još u davna vremena ljudi su donji dio stabla voćke premazivali vapnom, kako bi odbili nametnike. I danas to rade vlasnici većih nasada voćki. U rasadniku “Vaš vrt” vlada ekološka osviještenost, pa u tom smislu preporučuju radije ekološke proizvode.

Treba svakako napomenuti da su sorte koje se nalaze u rasadniku “Vaš vrt” prilagođene mediteranskoj klimi, dok je za podneblje u unutrašnjosti potrebno saditi sorte otpornije na hladnoću. Okus voća se ne mijenja, mijenja se samo vrijeme dozrijevanja.