Dok su vlasnici kafića odlučili mirnim prosvjedom ukazati na katastrofalno stanje u kojem se nalaze, Andrija Klarić je svoju teretanu odlučio otvoriti jutros. No, priča ima dublju pozadinu.

Da Klarić baš i nije u “stani-pani” situaciji zbog zatvorene teretane govori podatak kako se radi o sinu tajkuna Jure Klarića, koji se još u vrijeme kada se nad bivšom tvrtkom Andrije Klarića Voće Export – import”, odnosno “Klariko voće”, u kojem je bila i svima poznata Dona, vodio stečajni postupak, dovodio u vezu sa Stipom Mesićem.

U sklopu stečajnog postupka navedena tvrtka se prodavala, a zainteresirani kupac bio je Nenad Stanisavljević, vlasnik male tvrke “Gumigrafika”, što je “tajkun tata” s Mesićem, koji je tada bio u predizbornoj kampanji, pokušao spriječiti.

Paljenje automobila, otmice…

Osim legalnih prigovora bilo je tu paljenja automobila stečajnog upravitelja “Voća Export-import” Marka Milkovića i to u njegovom dvorištu. Bolje od stečajnog upravitelja tada nije prošao ni Mirko Miloloža, direktor gornjostubičkog pogona “Voća Export-import” u sklopu kojeg su bili proizvodi Dona. Naime, prema njegovim tvrdnjama i prijavi kutinskoj policiji, Miloložu su oteli Andrija Klarić i njegovi zaštitari, držeći ga puna dva sata na pustom parkiralištu na autoputu između Kutine i Popovače. Razlog je bilo iznuđivanje potpisa na dokument kojim bi se osporila prodaja navedene tvrtke novom vlasniku, a o čemu je pisao Nacional.

Ni tata Klarić nije se pokazao boljim u poslovanju, a poslovanje na kojem se obogatio je, ni više ni manje prodaja i dostavljanje nafte vojsci Fikreta Abdića. A tvrtku “Voće” kupio je upravo Jure Klarić na način da je “Voće” prvo kupila austrijska RBB banka, koja se u Hrvatskoj pojavila 1994., potom bankrotirala i izazvala neviđen potres na austrijsko, bankarskom tržištu. Iza sebe je ostavila “Voće” u rukama Jure Klarića, a on isto “prodao” svom sinu.

Dugovi i političke veze

Dugovi koje je Andrija Klarić ostavio iza “Voća” teški su preko 22 milijuna kuna, no unatoč silnim dugovima u to vrijeme “Klariko voće” je u predizbornoj kampanji doniralo Mesiću oglasni prostor.

A da ni ocu ni sinu nisu bili strani dobri odnosi s političarima, ispričao nam je anonimni izvor koji je naveo kako su im uredi bili u zgradi Pastora čiji je vlasnik i direktor HDZ-ov Domagoj Milošević, opet tajkun koji u vlasništvu ima brojne stanove i poslovne prostore, bogatstvo nastalo kada je tata Milošević preuzeo tvrtku Pastor.

Ni jedna mu nije mogla odoljeti

Djelatnicima svoje tvrke Andrija Klarić često se znao pohvaliti kako je kupio haljinu Vlatki Pokos, jer eto može imati svaku pi*** u gradu. Sve to nije se svidjelo njegovoj tadašnjoj ženi, kćeri prvog hrvatskog ministra financija, Joze Martinovića.

Kažu ljudi, kako došlo, tako i prošlo, a tako se upravo dogodilo i s bogatstvom obitelji Klarić. Uglavnom, Andrija Klarić danas posjeduje teretanu, koju je odlučio otvoriti unatoč zabrani i unatoč odluci svih vlasnika teretana i kafića da svoj prosvjed protiv zatvaranja iskažu mirnim putem. Žrtve poslovanja obitelji Klarić svoj prosvjed nikada nisu iskazale, a na kraju krajeva i nisu imali kome, jer u Hrvatskoj je svima konačno postalo jasno da vrana vrani oči ne kopa.