Dolaskom toplijih dana i odlaskom zime vrijeme je za sadnju proljetnog cvijeća u vrtove i lončanice na balkonima

Vrijeme je to u kojem se šarenilo miješa s mirisima cvijeća koje rado sadimo u svoje vrtove ili u lončanice na balkonima. No, neko od tih predivnih proljetnih cvjetova sadi se u jesen, kako bi procvjetalo upravo sada na početku proljeća. Takve su, primjerice ciklame, kukurijek, jaglac, a među njih spadaju i maćuhice koje se sade u jesen kako bi se učvrstile preko zime, a cvjetaju sve do početka svibnja.

Cvijet intenzivnog mirisa, zumbul, sadi se u obliku lukovice u jesen ili upravo sada na početku proljeća. A ono što je zanimljivo za lukovice je da imaju samo jedan cvijet, osim kod jako starih lukovica koje daju i dva-tri cvijeta.

I dok tulipan ima prekrasan i nježan cvijet, traje kratko i cvjeta jedanput, jaglac traje puno duže. Naime, kada ocvjeta potrebno mu je skinuti uvenule listove da bi dao novi cvijet i cvjetao sve dok ne bude prevruće, kada jaglac nestaje sa zemlje, a u zemlji ostaje njegov korjen kako bi na jesen ponovno procvjetao.

Jedan od najljepših cvjetova su cvjetovi mimoze koja raste u Dalmaciji. No, izreka “nježna kao mimoza” ovom cvijetu stoji u potpunosti, te joj godi samo toplina. Kako kažu u rasadniku “Vaš vrt”, mimoza ne moze već preko Klisa jer ne voli minuse. Starije stablo mimoze izdržati će minus 2-3, no mlada mimoza to ne može. Mimoza je jedno od stabala koje prvo počme cvjetati svojim prekrasnim žutim cvjetovima. Zapravo, mimoza je prva koja cvjeta kao stablo noseći prve znakove proljeća.

Osnovni položaj koji treba mimozi je zaštićenost od bure i sunce koje je važno da procvjeta. Ako sunca nema, nema ni cvjetova. Upravo stoga, uvijek se sadi s južne strane i to ispred kuće, koja je onda štiti od bure. Mimoza je stablo koje, ako je posađeno u pravim uvjetima, može trajati 20-30 godina. Raste 5-6, maksimalno 10 metara, a tko ne želi tako visoko stablo mimoze dovoljno je da redovito skida vrh dok je mlada biljka, a kako bi širila svoju krošnju i stvarala hladovinu. No, cvijet mimoze traje tek mjesec dana. Cvijet mimoze je kao leptir, kada procvjeta već počima polako venuti.

Proljetno cvijeće koje je u Dalmaciji već procvjetalo su narcisi, čije se lukovice sade u jesen. I njihov cvijet traje tek par dana, no narcis daje puno cvjetova pa njegov cvat traje duže, dok će, primjerice, zumbul ili amarilis dati tek jedan cvijet koji će potrajati samo 15-tak dana.

Kada u proljeće otopli nije zgorega dodati proljetnom cvijeću malo dohrane, a obično se njihove lukovice i sade na mjesto gdje je već bila neka biljka, te zemlja bude nahranjena, što im je dovoljno za jesen i zimu.

Kada proljetno cvijeće zasađeno u teglama prođe, ne smije se spremati skoro do ljeta. Naime, sve lišće i gornji sloj zemlje treba se osušiti prije nego izvadimo lukovice i spremimo ih. Kako u Dalmaciji nikada nije jako hladno lukovice nije potrebno vaditi, ali je dobro u 7-8 mjesecu lukovice izvaditi, zamotati ih u novine ili karton i staviti na tamnije mjesto, kako bi ih opet u jesen posadili. Ukoliko su se lukovice spojile u busen, da se ne bi dogodilo da u proljeće imamo samo list bez cvijeta, lukovice se razdvoje i posebno odlože. Na taj način svaka lukovica jača i daje u proljeće ljepši cvijet.

A ako spadate u grupu ljubitelja cvijeća, ali nemate “ruku” i vremena uvijek vam preostaje otići u rasadnik “Vaš vrt” i kupiti po izboru proljetno cvijeće koje će uljepšati i zamirisati vaš vrt ili balkon.