Dok se crna zastava na pola koplja zavijorila na zgradi Gradoskog poglavarstva u Zagrebu i rodna Hercegovina tuguje za Milanom Bandićem, “čovjekom koji je volio Zagreb, pritom ne zaboravaljajući svoje hercegovačko porijeklo”

Duboko me potresla vijest o iznenadnoj smrti gradonačelnika Zagreba, Milana Bandića. 

U ovom teškom danu i trenutcima neizrecivog bola, teško je pronaći riječi i utješiti članove obitelji. Ljudske, domoljubne, liderske i vizionarske vrline krasile su životni put našeg Milana, a njegovim preranim odlaskom hrvatska politika i Grad Zagreb izgubili su velikog čovjeka,” napisao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, u brzojavu sućuti.

Posao mu je uvijek bio na prvom mjestu. Radio je i živio za svoj Zagreb i svoje sugrađane, pri tome ne zaboravljajući svoje hercegovačko porijeklo Grude i Bosnu i Hercegovinu, koje je toliko volio, nosio u srcu i uvijek rado navratio, kako bi mu obaveze to dozvolile. 

Kao predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora, te u svoje osobno ime, obitelji, kao i svim stanovnicima Grada Zagreba, upućujem izraze najiskrenije sućuti. Neka mu je laka hrvatska zemlja, napisao je u izrazima sućuti Čović.

Oglasio se i mostarski gradonačelnik Mario Kordić.

Sve nas je zatekla, iznenadila i iskreno ožalostila vijest o smrti Milana Bandića gradonačelnika Grada Zagreba i velikog prijatelja Grada Mostara. Milan Bandić bio je čest gost u Mostaru i uvijek spreman na svaki način pomoći našem gradu i svim njegovim narodima i građanima. 

Zbog svega što je učinio vjerujem kako će ostati upamćen kao jedan od najvećih gradonačelnika u zagrebačkoj povijesti. Jer tijekom svih godina koliko je bio na čelu hrvatske metropole živio je i radio za svoj grad.

Grad Zagreb zasigurno će ga uvijek pamtiti i čuvati uspomenu na njega, a Grad Mostar kao iskrenog i dragog prijatelja,” poručio je gradonačelnik Kordić.

Izjave Milana Bandića koje Hercegovina pamti

Za medije je Bandić u rodnoj Hercegovini više puta izjavio kako nije kontroverzan:

 Ja sam Milan Bandić. Ja sam svoj, imam uzora u dragom Bogu i svojoj majci. Nemam uzora u politici. I zato sam napravio to, što sam napravio. Cijela istina se svodi na slijededeće, citiraću Bibliju. Ja sam vjernik, čovjek koji je zaljubljen u ljude i voli ljude, bez obzira na boju kože, s koliko se prstiju križaju, ili ne križaju, to je pravo izbora. Mržnja razara i ubija, oprost je smiraj duše, a zaborav je gubljenje identiteta, svako neka nosi svoju prtljagu sa sobom.