Iako većini omiljeni Božićni cvijet uvene prije kraja blagdana, uz pravilnu njegu Božićna zvijezda može biti lijepa i puna cvjetova i nekoliko godina, poručuju iz rasadnika Vaš vrt u Splitu.

Božićna zvijezda ili kako je još zovu poinzetija, podrijetlom je iz Meksika, Južne Amerike i Afrike, a diljem svijeta poznata je kao Božićni ukras. Botaničko joj je ime euforbija, koje je dobila po Euphorbusu omiljenom liječniku numidijskog kralja Jube koji je, prema predaji, prvi upotrijebio otrovan sok Božićne zvijezde, i to navodno kao lijek.

Kao biljka koja raste vani, voli temperaturu od 12 do 25 °C, a optimalna temperatura za vrijeme cvatnje je između 15 – 18 °C. Potrebna joj je velika vlažnost zraka te je stoga valja prskati svaki dan, pazeći pritom da brakteje i cvjetovi ostanu ne poprskani, odnosno prska se samo zeleni dio biljke, a da bi procvala, zahtijeva najmanje 12 do 14 sati tame svake večeri. Najbolje uspijeva dovoljno udaljena od izvora topline. Posebno je osjetljiva na hladnu vodu, naročito izravno iz vodovoda.

Do 1950.-te, Božićna zvijeda se nije mogla držati u kući, jer čim bi došla na suhi zrak svi istovi bi joj doslovno popadali. Godine 1950., Paul Ecke iz Kalifornije razvio je vrstu koja može podnijeti sobne uvjete i niže temperature. Imao je godinama monopol, jer nije otkrio tajnu, dok jedan sveučilišni profesor 1990-ih nije otkrio fenomen i objavio svima.

Svoju ljepotu duguje nesretnoj ljubavi

Svoju ljepotu, prema meksičkoj legendi, duguje astečkoj boginji kojoj je zbog nesretne ljubavi, prepuklo srce, a iz kapljica njezine krvi izrastao je vatreni cvijet žarkocrvene boje okružen zelenim listovima.

Da bi Božićna zvijezda preživjela i nekoliko godina važno je da je u polusjeni, odnosno na nekom tamnijem i hladnijem mjestu, savjetuju u splitskom rasadniku “Vaš vrt”.Nakon blagdana dobro joj je pronaći tamniju prostoriju, koja može biti i bez izvora svjetla. Tek prije cvatnje poželjno ju je izložiti malo svjetlosti.

A ono što je bitno znati kod kupovine Božićne zvijezde je da postoje otpornije i one mekanije koje prije uginu. No, kao i u svemu najvažnija je ipak ljubav i kako u “Vašem vrtu” kažu – ruka.

Božićna zvijezda nije jedini Božićni cvijet, jer ljepotom cvijeta odlikuje se i Božićni kaktus koji je puno lakše održavati.

A kao i cvijeće, tako se razlikuju i borovi, od kojih je kupcima draža srebrna jela jer manje odbacuje iglice.

No, ove godine u rasadniku “Vaš vrt” je i korejska jela, koja je posebna zbog svojih ljubičastih češera.