Mantranjem o suverenoj pobjedi na izborima Premijer i Bačić zaboravljaju da narodu na izborima nije preostalo ništa drugo nego samo birati s “jadana na grdana”

Da u hrvatskom narodu ima i onih obrazovanih, načitanih, pa i prirodno inteligentnih naši političari su odavno zaboravili. Tako se premijer Andrej Plenković u sinoćnjem intervjuu za Nov@tv uporno vraćao na parlamentarne izbore ponavljajući “ovo je jako važno“, a onda je izmantrao po tko zna koji put koliko je koja stranka dobila zastupnika. Pri tome je iznio i netočan podatak kako je narod glasao za HDZ i koaliciju, zaboravljajući da glasači HDZ-a nikada ne glasaju za SDSS.

No, ono što je premijer Plenković jako točno rekao, a većina je previdjela, je informacija da si HDZ ne može pred lokalne izbore dozvoliti nikakvo istražno povjerenstvo u kojem bi oporba mjesecima plijenila pozornost medija dobivajući priliku da “blati” HDZ.

Ipak, promaknulo mu je da izjava kako je uhićenje Josipe Rimac dokaz o neovisnom radu pravosuđa nikako nije dobra. Naime, ne da to nije dokaz o neovisnosti pravosuđa već činjenica kako na mjesta državnih dužnosnika postavlja članove stranke koji su koruptivni. Pokušavajući u svoju tezu uvjeriti i narod i novinarku, možda je uvjerio sebe, a pogrešku koju je počinio prilikom sastavljanja prošle vlade ponovio je i ovaj puta.

Daj narodu drugu temu

Iz priče o Janafu trebalo se izvući, a stari trik PR-ovaca je daj ljudima novu temu. I dok vjerni i poslušni Branko Bačić mantra o suverenoj pobjedi na parlamentarnim izborima, u Negoslavcima policija u cik slavonske zore kuca na vrata osumnjičenih za ratni zločin na Ovčari. Tako su počinitelji, otkriveni još 2017. godine, konačno privedeni i onda svi osim dvojice pušteni kući da, kako pričaju Vukovarci, budu svjedoci. Što će i za koga svjedočiti nejasno je, no emocije Vukovaraca koji su na Ovčari izgubili svoje najdraže uzburkale su se.

Čak su se i tragovi nade ponovno pojavili, a onda su shvatili kako još uvijek pali alibi “brao sam kukuruze na Ovčari dok su drugi mučili i ubijali”. Napaćeni i osiromašeni Slavonci počeli su nagađati kako se radi o nagodbi “njihova dvojica za Ovčaru, jedan naš za Grubore,” no sve su to ipak samo nagađanja. Najzanimljivije je ipak pitanje, tko je od svih ikad privedenih za ratni zločin nad Hrvatima osuđen i odležao ili leži iza rešetaka.

Najavljena nesigurna jesen

Žaliti se ne smijemo jer još prije početka mršave turističke sezone najavljivali su nam neizvjesnu jesen. Očekivali smo veliki broj oboljelih od koronavirusa, novi lockdown, siromaštvo… a ponudili su nam scene uhićenja, skandale, raskrinkavanje korupcije i načina kako država rođena u krvi funkcionira.

Kako stvari stoje, ovo je tek zahuktavanje, jer ispred Bačića je uvjeravanje kako je ministar gospodarstva Tomislav Ćorić “čist” iako ima potpuno isti krimen zbog kakvog je pao Tomislav Karamarko.

Za to vrijeme Premijer testira neovisan rad pravosudnih službi nabrajajući dužnosnike, koje je sam izabrao, a koji se mogu pohvaliti boravkom u Remetincu.

I predsjednik Zoran Milanović ovu jesen ne sjedi skrštenih ruku, podučavajući narod, kojemu je poručio da je njegov ured otvoren za sve, o starim vještinama poput guslanja, narikanja i slično, te izrazima poput namagarčeni i mufljuz.

A u cijeloj ovoj našoj hrvatskoj priči namagarčen je – narod, a tko su mufljuzi dobro je poznato.