Blefaroplastika je operacijska korekcija vjeđa (kapaka) i predstavlja najčešću estetsku i funkcionalnu operaciju na licu. Mogu se operirati i gornje i donje vjeđe.

Prirodnim procesom starenja koža i okolne strukture očiju gube svoju elastičnost i konzistenciju, javljaju se bore i/ili kesice i masni jastučići a sama koža postaje tanja i mlohavija. Kod starijih ljudi često višak kože visi preko ruba vjeđe. Osim što nastaje umoran i ispaćen izgled, to direktno predstavlja smetnju vida i reducira vidno polje. Takve osobe se često zamaraju u radu s računalom i u vožnji, imaju “težinu” na očima a nerijetko i iskrivljuju glavu i nabiru čelo u svrhu poboljšanja vida.

Što je potrebno napraviti prije eventualnog zahvata blefaroplastike i tko ga obavlja?

Blefaroplastiku većinom rade oftalmolozi koji su posebno educirani. Oni najbolje poznaju funkciju i anatomiju vjeđa i oka. Potrebno je obaviti kompletan oftalmološki pregled, vidjeti stanje kože lica i vjeđa, utvrditi opće zdravstveno stanje i razgovarati s potencijalnim kandidatom/kandidatkinjom o svim aspektima zahvata i njihovim očekivanjima, kao i potencijalnom ishodu.

Koliko traje sami zahvat i kako se izvodi?

Zahvat je relativno kratak. Nakon pripreme operiraju se obje gornje ili obje donje vjeđe u lokalnoj anesteziji. Sam obostrani zahvat traje između sat i sat i trideset. Nakon zahvata ide se kući, ali se oči ne zatvaraju potpuno. Kontrola je sutradan, a češće se i prvenstveno operiraju gornje vjeđe.

Foto: Klinika Svjetlost

Koliko traje oporavak?

Nakon tjedan dana skidaju se šavovi, a otok vjeđa traje nakon toga još 7-15 dana. Desetak dana nakon zahvata osoba može početi raditi (zavisno o poslu koji obavlja).

Kakve mogu biti komplikacije?

Komplikacije su izuzetno rijetke, najčešće krvni podljevi i otok. Mogući je nešto duži period povlačenja podljeva. U ljetnom periodu radi topline i širenja kapilara načelno se izbjegavaju kirurški zahvati na koži. Zato je za maksimalni učinak nužno dobro planiranje zahvata.

Ostaju li ožiljci i može li se zahvat ponavljati?

Kod svake kirurgije mogu ostati tanki ožiljci, ali su oni ovdje minimalno uočljivi ili se ne vide jer se uklope u prirodne linije- bore kože. U slučaju asimetrije vjeđa zahvat se može dokorigirati. Inače, sama operacija se može ponoviti nakon nekoliko godina.
Blefaroplastika je brz i siguran postupak kako s velikim pozitivnim estetskim učinkom što ukupno znatno poboljšava kvalitetu života.