Malverzacije oko namještanja višemilijunskih natječaja, trgovanje utjecajem i pogodovanje jednoj tvrtki, ovaj puta u “aferi Janaf”, opet potresaju Hrvatsku. No javnost se s pravom pita odigravaju li se opet propagandna privođenja moćnih političkih aktera u kojima niti jedan takav slučaj do danas nije dobio svoj pravomoćni sudski pravorijek, već je poslužio u političke svrhe.

Moj klijent je sve poricao, te je rekao da nikada nije poduzimao nikakve radnje kako bi konkretna privatna tvrtka dobila poslove u Velikoj Gorici’‘, kazao je Barišićev odvjetnik Igor Cišper.

Na upit je li Barišić poput Grgića iz moralnih razloga spreman podnijeti ostavku kao gradonačelnik, Cišper je poručio da za to nema potrebe.

O tome nismo razgovarali jer to zasad smatramo nepotrebnim. On se ne osjeća krivim za to. Zašto bi čovjek odstupio ako smatra da nije napravio ništa protuzakonito”, ocijenio je Cišper.

Uhićeni nakon skidanja imuniteta

Barišić je uhićen jučer kada je nakon skidanja zastupničkog imuniteta, otišao u sjedište Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta ( PNUSKOK). Grgić je također uhićen u petak, a nakon pretresa doma i drugih prostorija prenoćio je, kao i Barišić, u sjedištu PNUSKOK-a na zagrebačkim Oranicama.

Nakon ispitivanja na Uskoku, sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odlučit će o istražnom zatvoru, na čemu inzistira Tužiteljstvo zbog mogućeg utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Snimljeni razgovori dogovora oko detalja natječaja

Da ponovimo, uz direktora Janafa Dragana Kovačevića, za kojega mediji tvrde kako je bio obaviješten o uhićenju, istragom je obuhvaćen prvookrivljeni Krešo Petek, osnivač i stvarni voditelj poslovanja tvrtke Elektrocentar Petek koji je šefu Janafa i gradonačelnicima navodno davao mito kako bi raznim malverzacijama osigurali da njegova tvrtka dobije milijunske poslove.

O tome svjedoči i snimljeni razgovor u kojem Petek kaže kako su “on i Dražen sve dogovorili”, a čiji transkript danas objavljuje Telegram.

Naime, Peteka i Barišića istražitelji su u više navrata snimili kako se sastaju u jednom velikogoričkom restoranu. Vidjeli su se tamo i 3. veljače ove godine, dok je još trajao natječaj za radove na pročistaču čija je procijenjena vrijednost bila oko 97 milijuna kuna. Prema snimljenom razgovoru, istražitelji vjeruju kako su dogovoreni detalji natječaja.

Neovisno djelovanje pravosuđa ili “packe” za neposluh

Za cijelu akciju uhićenja, premijer Plenković je jučer konstatirao kako je to potvrda da pravosudne institucije u borbi protiv korupcije, djeluju neovisno. No, široj javnosti nije u potpunosti jasna iznenadna “hajka” na aktere “najmeštanja natječaja”, na što mediji već godinama upozoravaju.

Prema pisanju Nacionala ovo bi bile “packe za neposluh” jer je novoimenovani ministar gospodarstva od uprave Janaf, dopisom od 31. srpnja, zatražio stavljanje mandata na raspolaganje.

Prelijevanje “afere Vjetroelektane” na “aferu Janaf”

No, dobrim poznavateljima političkih prilika ispod radara nije promaklo kako je upravo jučer nakon višemjesečnog zadržavanja, ipak donijeta odluka o puštanju na slobodu Josipe Rimac i to najkasnije do kraja rujna, koja je uhićena zbog afere Vjetroelektrana a koja je iz zatvora poručivala kako tamo “neće ostati sama”. Premda se nagađalo kako bi prvi na udaru bio sadašnji ministar gospodarstva Tomislav Ćorić, a ondašnji zaštite okoliša, zbog pogodovanja oko cijene struje, provlači se teza kako će prvi biti žrtvovani “pijuni”.

Krakovi hobotnice u energetskom sektoru

Još uvijek je nejasna poveznica između afere Vjetroelektrane i afere Janaf, ali očito je da je energetski sektor “plodno tlo” za malverzacije, a do kud sežu krakovi hobotnice, za sada se samo nagađa.