Sindrom za koji mnogi po prvi puta čuju, a koji zbog preklapanja s drugim autoimunim bolestima otežava dijagnosticiranje, naziva se Sjogrenov sindrom.

Sjogren sindrom je kronični sistemni autoimuni poremećaj u kojem dolazi od stvaranja protutijela na vlastita tkiva što uzrokuje upalu određenih žlijezda u organizmu, prije svega suznih žlijezda i
žlijezda slinovnica. Autoimuni procesi dovode do smanjenog izlučivanja  suznih žlijedza i žlijezda slinovnica, koje rezultira suhoćom oka, usne šupljine i usana.

Bolest povremeno može zahvatiti kožu, nos ili druge organe.

Razlikuju se dva tipa Sjogrenovog sindroma. Primarni oblik zahvaća isključivo suzne žlijezde i žlijezde slinovnice, dok se sekundarni oblik pojavljuje zajedno s drugim autoimunim bolestima, od kojih valja spomenuti reumatoidni artiritis, sistemski eritematozni lupus, sistemsku
sklerozu i Hashimotov tireoiditis.

Koji su simptomi Sjogrenovog sindroma

  • Suhoća i peckanje u očima
  • Suhoća usta i usana
  • Suhoća ili peckanje grla
  • Suhoća kože
  • Bolni zglobovi
  • Umor

Dijagnoza

Da bi postavili dijagnozu Syogrenovog sidroma potrebno je objektivizirati simptome suhoće sluznice oka i usne šupljine, te utvrditi uvećanje žljezda slinovnica.

Schirmerov test je 5-minutni test za utvrđivanje količine suza i provodi se u okviru oftalmološkog pregleda.

Ponekad je potrebno mjeriti količinu stvorene slike, a nešto rjeđe se izvršava biopsija žlijezda slinovnica uz analizu bioptiranog uzorka.

U krvi se mogu detektirati protutijela (anti SS-A i anti SS-B) koja se pojačano stvaraju kod Sjogrenovog sindroma.

Liječenje

Kako nema lijeka za Sjegrenov sindrom, primarna je zadaća ublažiti simptome povezane sa suhoćom sluznica, čija se svrha poboljšati kvalitetu života oboljelih.

Kod simptoma suhog oka preporuča se vlaženje sluznice oka umjetnim suzama koje se kapaju više puta tokom dana. Noću je poželjno koristiti gel koji štiti oko tijekom spavanja.

Foto: Klinika Svjetlost

Za suhoću usne šupljine može se koristiti umjetna slina, iako je često dovoljno žvakati žvakaće gume što potiče izlučivanje sline.Suhoća očiju može dovesti do ozbiljnih ozljeda oka, naročito rožnice, i to treba spriječiti redovitim kontrolama bolesnika kod oftalmologa. Suhoća usne šupljine može dovesti do karijesa na zubima, te infekcije zaušnih žlijezda i pojave kamenaca u navedenim žlijezdama.