Šeks na listi osječkog HDZ inzistirao na Josipu Salapiću, čovjeku Branimira Glavaša, zbog čega je nastala drama i zamalo raspad osječko-baranjskog ŽO, piše NET-ov dopisnik iz Osijeka Goran Flauder.

Drama koja se odvijala zbog sastavljanja liste za osječko-baranjsku ŽO, a prema privatnim interesima Vladimira Šeksa, kojega je podržao predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, pokušana je zataškati, no NET.hr, ipak saznaje detalje. Naime, prema njihovom pisanju to je bila noć kada je osječko-baranjski HDZ bio pred raspadom, jer se baza na čelu sa županom Ivanom Anušićem nije složila sa stavljanjem Josipa Salapića na listu.

Da je Vladimir Šeks siva eminencija HDZ-a koja vuče sve konce u toj stranci, jasno je svim poznavateljima ove stranke. Upravo zbog Šeksove snage u stranci, tvrde upućeni, Andrej Plenković je izabrao čovjeka za kojega se javno zna kako već godinama ima problema s alkoholom, zbog čega često zajapuren staje ispred kamera i fotoaparata zaplićući jezikom. No to mu nije nikakva prepreka da slaže kockice u stranci.

Otkazali poslušnost

Kako piše NET.hr upravo tu vrlo zanimljivu noć, osječko-baranjska baza HDZ-a otkazala je poslušnost čovjeku kojega je, kao i mnogi drugi vidjela, kako to Slavonci kažu, “usvinjenog” od povraćanja, a možda su ga neki od njih i presvlačil u rezervno odijelo koje je uvijek u pripremi, a što je javna tajna. Tu noć su konačno smogli hrabrosti i ne samo da su rekli ne, već zaprijetili kako će se svi kandidati s liste u IV izbornoj jedinici povući s liste.

Iako je sivu eminenciju koja u HDZ-u kao u šahu pomiče figurice, među novinarima nazvanog “Badelovim manekenom”, Adrej Plenković očito odabrao dobro poznavajući prilike u HDZ-u gdje nitko iza koga Šeks stane ne pada ili pada ukoliko ga uvrijedi. Tako se možemo sjetiti bivšeg premijera Ive Sanadare koji ga nije htio postaviti za predsjednika Sabora i danas sjedi u zatvoru. Kolinda Grabar Kitarović odrekla ga se vrlo brzo i maknula s Pantovčaka, na što je on već unaprijed u jednom od svojih intervjua najavio njezin pad na predsjedničkim izborima. U tom njegovom intervjuu glasno je odjeknula i poruka upućena njoj, a nakon čega u HDZ-u i nije bilo volje da joj se pomogne u osvajanju mandata.

Hoće li biti osvete?

Je li županijski ogranak HDZ-a Osječko-baranjske županije suprostavivši se moćnom čovjeku koji je u vrijeme Jugoslavije krenuo iz Vinkovaca, prešao u Osijek i završio pored Tuđmana u HDZ-u u hrvatskoj prijestolnici, potpisao sebi presudu, vrijeme će pokazati. No, kako piše NET.hr predsjednik županijskog HDZ-a i potpredsjednik stranke, Ivan Anušić, jasno je rekao kako im je Salapić neprihvatljiv, dok je predsjednik Andrej Plenković inzistirao na njegovu postavljanju na prolazno mjesto na listi.

Anušić je imao uvjerljive argumente, koje je prema pisanju NET.hr-a otvoreno iznio, a jedan član ŽO HDZ-a Osječko-baranjske županije za navedeni portal je prenio: “Toga smo čovjeka izabrali za predsjednika osječke organizacije u ožujku 2012. godine, a nakon dva i pol mjeseca izdao nas je i pretrčao u HDSSB, da bi potom odjeven u crnu vojnu odoru pred TV kamerama salutirao Branimiru Glavašu da je njihova stranačka vojska spremna. Blatio nas je najružnijim kvalifikacijama, a HDZ mu je toliko pomogao u životu da nas je nazivao svojom drugom obitelji. Sada, kada su Glavaš i HDSSB praktički politički potrošeni, kada se Salapić i preselio u Zagreb, Šeks i Plenković nam ga žele nametnuti u vrh izborne liste. Da je to prošlo, našem članstvu više ne bismo mogli pogledati u oči.” 

Anušića su, piše NET.hr tri puta nagovarali da uvrsti Salapića na listi, no koliko god se osječki župan nekome sviđao ili ne, očito je kako mu treba skinuti kapu jer je ostao dosljedan svom stavu i suprotstavio se i Šeksu i Plenkoviću, a nakon višesatnih Plenkovićevih pritisaka upitao ga “zašto ga je uopće nagovarao na kandidaturu za potpredsjednika HDZ-a, ako mu na listu za čiji je uspjeh odgovoran nameće inficiranog kandidata zbog kojega će cijela lista biti bolesna, a sav njegov politički rad obezvrijeđen? Rekao je da to ne može prihvatiti niti po cijenu odlaska sa svih stranačkih funkcija, prenio je Net.hr.

U čemu je “caka”?

Šeks i Glavaš, dva prijatelja još iz vremena Domovinskog rata, dogovorili su kako bi na ovaj način Glavaš odustao od sudjelovanja na izborima, gdje ne bi konkurirao HDZ-u, no u Saboru bi bio njihov član, a HDSSB bi zadržao parlamentarni status i za taj mandat dobivao približno 28.000 kuna mjesečno, potrebnih za održanje hladnog pogona stranke, saznaje NET.hr iz krugova bliskih vrhu stranke.

Da bi Plenković ipak ugodio svom tutoru i zaštitniku, Tomo Medved morao je prihvatiti Josipa Salapića na listu VII. izborne jedinice.

Priča o naknadi koju bi HDSSB trebao dobivati malo je komplicirana, ali ona nam niti nije tema. Ono što je zanimljivo u ovoj priči je snaga čovjeka koji iz nepoznatih razloga razmiče figure u HDZ-u, a to je učinio i ovaj puta na način da je Salapića ipak ugurao spuštajući Domagoja Miloševića na sedmo mjesto navedene liste, kako bi Salapić dobio bolje mjesto.

Iako ga u HDZ-u ne vole, ostao je moćan

Koliko je moćan čovjek, kojega uglavnom ne vole u HDZ-u, ali se boje njegove moći, govori i činjenica kako je na brzinu isplivao njegov kum Branko Bačić, do jučer potpuno nepoznat.

Vladimir Šeks i Branimir Glavaš bili su nerazdvojni prijatelji, koji su zajednički “drmali” Istočnom Slavonijom i ulijevali strah svima koji bi im se suprotstavili sve do 2005. godine, kada su se počele pokretati istrage ratnih zločina.

Nedavno je i Zoran Milanović, očito baratajući s malo više informacija nego što ih želi iznijeti u javnost, zaprijetio Šeksu istragom njegove odgovornosti za počinjene zločine 1991. godine u Osijeku. I tu se postavlja pitanje, zašto predsjednik RH, ukoliko ima informacije, ne izađe s njima u javnost.

Čovjek koji pomaže svojim ljudima

Sam Šeks nije krio da je više puta pomogao Glavašu kada je pobjegao u “svoju prvu domovinu.” No, dok je “harao” istočnom Slavonijom bilo je više slučajeva gdje su se novinarke žalile na njegove prijetnje i pritisak, a nekima je toliko “utjerao” strah u kosti da su priznale kako se nikada više ne bi bavile novinarstvom i pišući dovodile sebe i svoju obitelj u opasnost.

No, Šeks nije pomogao samo pojedinim stranačkim kolegama, već i rodbini. A kako i ne bi kada svi iz Istočne Slavonije znaju da još uvijek vlada ovim krajem. Naime, njegov nećak je nedavno postao suvlasnik Glasa Slavonije, a nakon što su dionice toga slavonskog lista Zagrebačke banke prodane po diskontnim cijenama, a kako neslužbeno saznajemo.

Hoće li Glas Slavonije nakon promjene vlasnika doživjeti uspjeh, teško je vjerovati nakon što je upravo Šeksov nećak svoje znanje pokazao na Vjesniku, kojem je zabio čavao u lijes.

No, ono što je još zanimljivije je da se u prostorije Glasa Slavonije trebalo useliti Ministarstvo poljoprivrede, a u vrijeme ministra Tolušića. Trenutno je redakcija preseljena u prizemlje, dok dva kata zjape prazna. Tko će se i pod kojom cijenom tu useliti uskoro bi mogli vidjeti.

“Car je gol”

Kako je u svojoj bajci napisao Hans Christian Andersen “Car je gol!” za Šeksa se već odavno može reći da je “gol“, ili drugim riječima da se odavno zna kako njegova moć u HDZ-u dolazi od moći nad hrvatskim pravosuđem, gdje ga otvoreno zovu “sivom eminencijom.” A kako bi pojačao svoj utjecaj na hrvatsko pravosuđe, koje je u svakoj normalnoj državi neovisno, osim bliskog prijateljstva s predsjednikom Županijskog suda Ivanom Turudićem, Šeks u Ministarstvu pravosuđa želi vidjeti upravo Salapića, koji će mu zbog tolikog zalaganja za njega biti zahvalan i dužan do kraja života. A tko će platiti zbog ovog duga odllučiti će opet ploča sa šahovskim figurama, na kojima su imena onih koji ne odgovaraju Šeksu.

Članovima HDZ-a, među kojima ima puno onih poštenih, usmjerenih na dobrobit države, obrazovanih i pametnih “Badelov maneken” odavno predstavlja osobu koju žele vidjeti u mirovini. Je li prvom čovjeku HDZ-a nepoznato tko stoji iza njega i koga zapravo mora slušati kada slaže svoj tim i donosi odluke ili mu zapravo to odgovara, samo on zna.