Hotel Stacija u malom dalmatinskom mjestu Kaštel Lukšiću, koje odiše romantikom dvoje ljubovcov Miljenka i Dobrile, smješten je baš kako bi svaki gost poželio – prvi red do mora i točno u blizini malene kapelice u kojoj spokojno spajavaju svoj vječni san dvoje zaljubljenih.

45 soba skoro sve imaju pogled na jedan od najljepših zaljeva, otok Čiovo, splitski Marjan, a upravo tu nadomak hotela pogled pada na dvorac u kojem je kaštelanski plemić Miljenko s ocem proveo djetinjstvo. I kao što je više toga čudno u ovom kraju, a o čemu se ne priča turistima, vlasnik dvorca nakon završetka Drugog svjedskog rata postao je zaslužni pripadnik partizana.

Nedaleko je i drugi dvorac, ljepši i veći, nekada u vlasništvu Dobriline obitelji Vituri, danas omanjeg muzeja, ureda Turističke zajednice, prostora Glazbene škole i knjižnice. A točno na pola puta između dva dvoraca u koje tuče more i hotela Stacije, obiteljska je kuća Antona Kovačeva, vlasnika Stacije.

Bivše vinkovačko željezničko odmaralište

Nekada je taj, danas moderan hotel, okružen sa 11 tisuća kvadrata okolnog zemljišta, bio vinkovačko željezničko odmaralište, u koje su u vrijeme Domovinskog rata uselile izbjeglice. Nakon njihovog odlaska, odmaralište je bilo u rasulu, napola uništeno, a poslužilo je tek djeci iz susjednog Doma dok su njihove prostorije preuređivali.

Građevina na tri kata zjapila je prazna dok poduzeće HŽ infrastruktura d.o.o.tijekom 2008. godine nije pokrenulo postupak prodaje. U to vrijeme nekretnina je procijenjena na 24 milijuna kuna. Ipak tada se odustalo od prodaje, a službeni razlog su bile nesuglasice unutar tvrtke.

Nadzorni odbori

Slučajnost ili ne, u vrijeme kada se 2008. godine odlučilo pričekati s prodajom i tada kada je njegov sumještanin Ivo Novak kasnije kupio odmaralište, predsjednik nadzornog odbora HŽ Hrvatske željeznice d.o.o. bio je Anton Kovačev, koji je bio i član nadzornog odbora HŽ HRVATSKE ŽELJEZNICE HOLDING d.o.o., a kada je proces kupoprodaje završen, Kovačev je 2011. prestao biti članom Nadzornog odbora.

Po kojoj je cijeni Kaštelanin Ivo Novak iz Novak commerca kupio odmaralište u Kaštel Lukšiću nepoznanica je. Poznato je jedino da je isto prodano temeljem javnog natječaja 18.studenog 2010. godine, a kupac Ivo Novak, odmah je priznao kako je dio odmarališta prodao.  

Kome je prodano odmaralište?

Bračanin Božidar Eterović kupio je od Ive Novaka odmaralište, koje je početkom 2016. počeo obnavljati, a investitor je bila tvrtka “Biranj”.

No, gle čuda, osnivači poduzeća Biranj d.o.o. su Božidar Eterović i Anton Kovačev. Indikativno je i što je u tvrtci Biranj d.o.o. kao član društva od 21.05.2010. upisan i Ivo Novak, prvotni kupac odmarališta. Kao direktorica Birnja d.o.o. vodi se Katarina Kovačev, dok je prokurist Iva Kovačev, oboje sa zagrebačkim adresama.

Hotela Stacia, preuređen otvara svoja vrata u travnju 2017. godine i osigurava odstupnicu i miran život uz more Antonu Kovačevu, nakon vrtoglavog penjanja do uspjeha.

Iskaznica HDZ-a vinula ga u visine

I dok T-portal piše kako je karijera Antona Kovačeva krenula onog dana kada mu je sa sedam godina otac stavio malu motiku u ruku i on započeo kopati, prava karijera započela je s iskaznicom HDZ-a koja ga je s mjesta malog činovnika lokalne uprave u Solinu i Kaštelima naprosto katapultirala na mjesto direktora Zračne luke Split.

Ulaskom u Hrvatski sabor, gdje je proveo dva mandata, mjesto direktora Zračne luke prepušta mužu svoje sestre Lukši Novaku i tako sve ostaje u obitelji. Na taj način osigurao se da ukoliko nešto “pođe po zlu,” ponovo ima direktorsku fotelju Zračne luke.

Osnivanje HBOR-a

No, povratka u Kaštela Kovačevaspašava” osnivanje HBOR-a, za koji nitko zapravo ne zna što je, jer iako je registriran kao banka i dijeli kredite, odnosno državni novac, banka ipak nije jer ne posluje po tržišnim uvjetima i nema obvezu ostvarivanja dobiti.

Kovačev se na mjestu predsjednika Uprave HBOR-a zadržao preko 20 godina, za koje može slobodno reći da su prošle mirno. A još bi mirnije da tu i tamo nisu iskakala poneka imena poput Branka Šegona i familije s nekoliko desetaka milijuna. Bila je tu i ekipa oko Karlovačke banke, koja je novcem HBOR-a kupila zemljište vrijedno dvadesetak milijuna kuna.

Iskakala su tu i imena Miomira Žužula čije je svučilište financirao HBOR, kao i Ninoslava Pavića i njegovog Europapress holdinga, tvrtke za pranje kobiljeg mlijeka, sitni poduzetnici koji su dokapitalizirali lokalne banke i tvrtke koje su državnim novcem preuzimale cijele investicijske fondove ili pokretale medijske projekte.

Anton Kovačev ostao je neokrznut do ekipe SDP-a, koja ga je po isteku mandata maknula, no ne nazad u Kaštela, već na mjesto šefa ureda Europske investicijske banke, gdje dolazi 2014. godine.

Mjesto u nadzornim odborima

Ipak, mjesto šefa u HBOR-u donijelo mu je i cijeli popis nadzornih odbora u koja se smjestio.

  • Belje dd – član nadzornog odbora  Vukovarski poljoprivredno industrijski kombinat d.d. – član nadzornog odbora Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara – predsjednik nadzornog odbora Berislavić d.o.o. – jedini osnivač d.o.o. i član uprave – 15.01. 2009. Biranj d.o.o. – član društva – 15.01.2009. HŽ Hrvatske željeznice d.o.o. – društvo brisano, bio predsjednik nadzornog odbora METROHOLDING dd – član nadzornog odbor CROATIA osiguranje d.d. -član nadzornog odbora POSLOVNO – INOVACIJSKI CENTAR HRVATSKE – BICRO d.o.o. u likvidaciji – član nadzornog odbora CENTAR ZA PROIZVODNE POSTUPKE d.o.o.- brisan – bio član nadzornog odbor HŽ HRVATSKE ŽELJEZNICE HOLDING d.o.o. – član nadzornog odbora Hrvatsko kreditno osiguranje  d.d. – predsjednik nadzornog odbora

Kako je financiran hotel Stacija?

Najzanimljivije u cijeloj priči je pitanje o sukobu interesa, jer čovjek koji je bio šef HBOR-a koja dijeli državni, odnosno naš novac i šef ureda Europske investicijske banke postaje vlasnikom hotela koji je kupljen kada je cijena pala, pa tako od procijenjenih 24 milijuna kuna, na kraju kompletna investicija s uređenjem košta trideset milijuna kuna.

A investicija je financirana, osim vlastitim sredstvima, dijelom novca Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (u dijelu obnove objekata), novcem Ministarstva turizma (u dijelu projektne dokumentacije), te kreditnim sredstvima.

Velike investicije u Kaštelima

A Stacija nije bila jedina velika investicija u Kaštelima u to doba. Naime, 2012. Zračna luka je od kaštelanskih Staklenika kupila zemljište, a direktor Lukša Novak 2015. najavio je proširenje postojećih prostora Zračne luke, čije otvorenje bilo 2019. godine u nazočnosti osobno premijera Andreja Plenkovića. Naravno, za ovu veliku investiciju trebali su i krediti, a što znači da je s dijelom novca uskočio, tko drugi, već HBOR.

Priča oko hotela Stacije i Zračne luke, kao i rodbinskih odnosa s obitelji Novak koji se ovdje isprepleću, ako je suditi po onome što znaju i pričaju Kaštelani, puno je šira i dublja. No, kako se novinarstvo ipak ne temelji na ćakulama, onaj najzanimljivi dio za prešutiti nam je, do neke druge prigode u kojoj bi priča lako mogla dobiti svoj epilog.

A ono što se vidi iz dokumentacije do kojih smo došli je da je teren za kupovinu vrijednog odmarališta pripremljen za Antona Kovačeva preko njegovog sumještanina Ive Novaka i Božidara Eterovića, odnosno preko društva Biranj d.o.o pod kojim i danas posluje hotel Stacija. A uloga šefa HBOR-a i Europske investicijske banke Kovačevu je osigurala kredite i državni novac ministarstava.

Na kraju balade Kovačev je postao jači igrač čak i od Nadana Vidoševića koji slovi kao najjači surfer poličkih voda, prepoznajući kada se treba povući u mirne vode i uživati u zalascima sunca nad kaštelanskim zaljevom iz prvog reda.