Operacije želudca na Odjelu barijatrijske kirurgije KBC-a Osijek, kojima se liječi pretilost i dijabetes, izvedene su uspješno na 10- tak bolesnika iz cijele Hrvatske, a pokriva ih zdravstveno osiguranje, ukoliko pacijent ispunjava kriterije. Cijena jedne takve operacija je 45.000 kuna.

Debljat sam se počeo nakon Domovinskog rata i probao sam na stotine dijeta, ali ni jedna nije pomogla. Događalo se da smršavim 10 kilograma i onda opet dobijem 15. Na kraju sam dogurao do 186 kilograma i vrlo sam se teško kretao, što je postalo optrećenje i za obavljanje posla skladištara. Isprobao sam više načina skidanja kilograma, a prije dvije godine sam bio i na injekcijama ali ništa nije pomagalo“, ispričao je za lokalne medije Boris Furst.

Osječki kirurg vratio se nakon edukacije u Americi i započeo program

Za Borisa se spasonosnim pokazao operativan način liječenja kojem se podvrgnuo u listopadu prošle godine na Odjelu za barijatrijsko-metaboličku kirurgiju osječkog KBC-a, a koji je s radom započeo po povratku kirurga Zdenka Borasa iz Amerike.

Nakon što sam proveo 3 i pol godine u Cleveland Clinic Abu Dhabi na edukaciji kao član Barijatrijskog tima, te odradio fellowship po američkim standardima, vratio sam se u Osijek i pokrenuo program u čijoj realizaciji i nadalje surađujem s mentorima i kolegama iz Ccad-a. Upravo po tom Odjelu se razlikujemo od KB Rijeke i KB Dubrave gdje se također izvode takve operacije, ali sporadično bez nekog velikog plana i programa, kaže dr. Boras.

Osječki barijatrijski tim
privatni album

Svijest o liječenju pretilosti i dijabetesa operacijski, još ne postoji u Hrvatskoj

Ističe i kako je od listopada 2019. kada se započelo s programom, do sada operirano 10- tak bolesnika iz cijele Hrvatske.

To je za naše uvjete izvrsno, jer svijest o liječenju pretilosti i dijabetesa operacijski još ne postoji. Svi operirani za sada pokazuju izvrsne rezultate, gubitak kilograma, te prestanak uzimanja lijekova za dijabetes i hipertenziju“, kaže dr Boras.

Dodaje i kako su prije izbijanja Covid pandemije i zaustavljanja svih operacija imali 20- tak novih bolesnika u pripremi, no morali su ih odgoditi, a odluka o ponovnom pokretanju programa biti će donesena ovisno o epidemiološkoj situaciji.

Dvije vrste operacija želudca

Prema riječima dr. Borasa, u moru barijatrijsko-metaboličkih procedura u svijetu, u 95 posto slučajeva se izvode dvije vrste operacija.

dr. Boras sa svojim mentorom
privatni album

Jedna je klasični bypass gdje se dio želudca odreže i od njega se napravi mali želudac na koji se spoji crijevo. Hrana izravno ulazi u taj mali dio želudca i u crijevo. Drugi način je sleeve resekcija koja znači da se velik komad želudca odstrani a ostavlja se samo jedan dio kao cijev koja je jako uska i spojena s crijevom. Nakon mjesec dana prehrana se postupno normalizira te se može uzimati normalna hrana, no u manjim količinama. Također, svi bolesnici se postoperativno vrlo često kontroliraju te im se sukladno nalazima dodaju proteini ili multivitamini te elektroliti, ovisno o potrebi“, kaže kirurg.

Pacijent mora ispunjavati određene uvjete i proći rigoroznu selekciju

Potvrđuje kako su operacije pokrivene od strane HZZO-a, no uz određene uvjete koje pacijent mora ispunjavati a odnose se na kilažu, ITM veći od 40, ili metabolički sindrom ( dijabetes, povišen krvni tlak, hiperlipidemiju, sleep apneu ). Boras dodaje i kako bolesnici moraju proći rigoroznu selekciju koja traje nekoliko mjeseci, prije nego multidiscplinarni tim ( endokrinolog, nutricionist, neurolog, psiholog, anesteziolog, gastroenterolog) da “zeleno svjetlo” za operaciju.

Cijena operacije je 45.000 kuna

Operacija se može platiti i u KB Osijek košta 45000 kuna, a za sada smo imali upite, te jedan dogovor za buduću operaciju bolesnice iz Švicarske“, rekao je dr. Boras, dodajući kako se i uz plaćanje mora ispunjavati svjetski kriterij za operaciju, ili povišen ITM, ili pozitivan metabolički sindrom.

Barijatrijska kirurgija kao službeni način liječenja dijabetesa

Iako se ova kirurgija razvila u svrhu rješavanja estetskih problema debljine, danas se smatra jednom od metoda u liječenje dijabetesa, te se od 2017. prema Američkom dijabetološkom društvu (ADA) i službeno navodi kao način u liječenju dijabetesa.

Nezasluženo zapostavljena u Hrvatskoj

Dr. Boras smatra kako je barijatrijsko-metabolička kirurgija, kao grana abdominalne kirurgije, nezasluženo zapostavljena u Hrvatskoj, iako ima ogroman potencijal s obzirom na epidemiju pretilosti i dijabetesa u zemlji.

Nažalost, kod 20 – 30 posto bolesnika sav će se višak mase izgubiti i nakon godinu dana opet vratiti, jer iako je želudac drastično smanjen, sve ovisi o unosu hrane. To je onaj dio gdje psihijatri ulaze u priču. Što se tiče dijabetesa, na ovaj način se 60 posto operiranih riješi bolesti bez remisije, kod jednog dijela će se bolest vratiti, ali tek nakon pet do 10 godina, i to u znatno slabijem obliku” objašnjava dr. sc. Boras