Umnjaci ili treći kutnjaci su zubi koji nam posljednji izrastaju, najčešće u kasnim tinejdžerskim godinama, a njihovo izrastanje najčešće boli.

Obično imamo 4 umnjaka, dva u gornjoj i dva u donjoj čeljusti.

Tijekom povijesti koristili su se za mljevenje i drobljenje hrane, no promjenom prehrane i načina života izgubili su svoju namjenu.

Foto: Si Dental

Kako smo već rekli, umnjaci niču posljednji, pa im je stoga ostavljeno najmanje prostora u usnoj šupljini. To je razlog što prilikom nicanja mogu praviti probleme i izazivati bolove. Čak 75% ljudi osjeća nelagodu ili bol prilikom nicanja umnjaka.

Foto: Si Dental

Najčešća komplikacija kod nicanja umnjaka poznata je kao perikoronitis , odnosno lokalizirana upala zubnog mesa oko neizniklog ili poluizniklog umnjaka, koja zahtijeva stomatološku obradu.

Umnjak – zub koji najčešće napada karijes

Foto: Si Dental

Umnjaci su na nezgodnom mjestu u usnoj šupljini i teško dostižni, te su zbog toga često žrtva karijesa. Upravo oni su najčešći zubi indicirani za vađenje. No, ako su umnjaci izrasli bez poteškoća i može se održavati oralna higijena, nema razloga za njihovo vađenje i mogu biti korisni kao i svi drugi zubi, iako to često nije slučaj.

Iako su na lošem glasu, umnjaci danas nisu teško rješiv problem. Naime, razvojem tehnologije, vađenje umnjaka  je rutinski zahvat, koji se izvodi u lokalnoj anesteziji, a na kraju zahvata rana se šiva. Oporavak traje nekoliko dana jer nakon operacije može doći do laganog oticanja i može biti otežano konzumiranje hrane. Kod takvih slučajeva potrebno je jesti mekšu i laganiju hranu) 

Kako bi smanjili bol i ubrzali oporavak poslije vađenja umnjaka, preporučuje se uzimanje tableta protiv bolova, stavljanje hladnih obloga prvih 24 sata, te mirovanje jer fizička aktivnost može pojačati krvarenje.

Foto: Si Dental

Treba svakako napomenuti kako kod vađenja umnjaka postoji razlika između gornjih i donjih zubi. Naime, zbog specifične anatomije donje čeljusti, donji umnjaci mogu zauzeti različite položaje nepovoljne za nicanje, zbog čega njihovo vađenje može biti izazov. U takvim situacijama često je potrebna alveotomija, odnosno kirurški zahvat u kojem se pod lokalnom anestezijom odstranjuje dio kosti, a kako bi se omogućio bolji pristup vađenju takvog umnjaka.

SI DENTAL – Drugačiji pogled na stomatologiju

info@sidental.hr

095 244 4777